Citronens historie:

Citronen starter et sted i Sydamerika, her bliver citronen så presset for saft, hakket og omdannet til traster. Så bliver trasterne lastet i containere og sendt videre til Lille Skensved i Danmark. Her bliver trasterne testet for at tjekke kvaliteten og derefter stablet på lager.

Så er produktionen klar til at gå igang. Først bliver tasterne kogt op så de bliver til en tyk masse, derefter bliver massen centrifugeret, så saften og de udkogte skaller bliver delt. Skallerne bliver så tørret, og herefter solgt videre til landbrug rundt omkring i Danmark.

For at få pektin ud af saften skal man bruge sprit. Så man hælder saften ned i spritten, og så vil man se at saften bliver til noget klistret stads, herefter bliver de sidste vandopløselige fremmedstoffer opløst. Den sidste fase i processen er en ren formalitet, her omdannes massen til pektin i form af et finkornet hvidt pulver.

Nu bliver pektinen sat på lager og senere solgt videre til fødevareproducenter rundt omkring over hele verden. Den færdige pektin bliver mest brugt til marmelade, faktisk bliver 50% af pektinen brugt til marmelade. 20% bruges af konfektureindustrien, 15% går til surmælksprodukter, 10% bliver til læskedrikke og de sidste 5% bliver brugt til ketchup og ispinde.

Vidste du, at citroner de er gule? Tro det eller, lad være.

 

 

Rødalgernes historie:

Carrageenan kommer fra de så kaldte rødalger, som er tang.

Carrageenan er et kulhydrat, og stoffet fik sit navn efter den irske havneby Carragheen, hvor irske fiskekoner i århundreder har kogt rødalger for at kunne lave den rette cremede konsistens.

Cirka 30 procent af produktionen bruges som stabilisatorer i kakaomælk og mælkedesserter. Så bruges der 30 procent tilbenyttelse af vandgeléer - en populær dessert i Fjernøsten, og 15 procent bruges i kødvarer, 10 procent i foder til kæledyr, cirka 5 procent i fremstilling af tandpasta, og de sidste 10 procent benyttes i andre produkter - som f. eks. i diætmarmelade eller i lugtfjernere til brug på toileter.

Vidste du, at der er nogle der lever af at dyrke rødalger ???

 


Ulrik Enevoldsen

Christian Høj Beske

Kevin Tingleff

Jimmy Charnley Kromann

Marcus Lambert Sørensen