Sønderjylland – Als


Als er en ø, der ligger i Lillebælt.
Vil man til Als, kan man køre til Bøjden på Fyn, hvorfra man kan sejle til Fynshav. Man kan også køre over Lillebælt og ned til Aabenrå og så køre til Ballebro, hvorfra man sejler til Hardeshøj. Og så kan man køre ned til Sønderborg og over Alssundbroen.

Nordborg er den næst største by på Als. Nordborg er blevet udnævnt til årets by 1999, på grund af, at der er ikke er venteliste på f.eks. plejehjem og børnehaver. Nordborg er nok mest kendt for deres musikfestival med "store navne" som Lars Lilholdt og Kim Larsen.

Als' største by er Sønderborg. Sønderborg er mest kendt for de nu nedlagte spritruter også kaldet "æ spritte" og den årlige folkefest Sønderborg Ringridning.

På Als ligger en af Danmarks største viksomheder: Danfoss. Det at der ligger sådan en stor virksomhed trækker mange folk til øen. Mange kører også fra fastlandet hver dag for at arbejde på Danfoss. Efter Danfoss i 50'erne blev grundlagt af Mads Clausen, blev Als ændret fra et bondesamfund til et industrisamfund.

Als har en meget smuk natur, med flere større skove bl.a. Nørreskoven. Da Als er en ø er den naturligvis omgivet af vand, og der er derfor også mange strande.

Alsingerne har lavet deres egen "nationalsang". Sidste vers lyder sådan:

Den ø jeg kan ej glemme,
jeg stedse skuer den,
thi der har jeg hjemme,
der går min længsel hen.
Jeg elsker den så såre,
var verden mig tilfals
og frit jeg måtte kåre,
jeg valgte mig et Als.

Ulrik


Sidst opdateret den 28-11-99