Mikkel Ravn
ved Skanderborg
af
Robert Fisker

Månedens bog - april 2001
Mikkel Ravn ved Skanderborg

Resumé:
Da Esben en dag er ude i skoven og hente brande bliver han reddet af en mand, han synes, at han har set før. Manden ved navn Mads Kejt tager ham med tilbage til landsbyen, hvor han møder Mikkel Ravn.
Mikkel kan skam godt huske Mads, men det er ikke et rart minde, for Mikkel kan huske Mads fra den tid hvor pesten hærgede i landet og mand efter mand døde af den pest, som lagde de fleste af landsbyens gårde tomme. Sidst Mikkel så Mads, var han sammen med byens gamle smed og en del andre, der var flygtet fra pesten og i stedet røvede, plyndrede og dræbte. Mads er lykkelig over, at Mikkel ikke har fortalt de andre i landsbyen, om at han har været røver.
Samtidig skal Store Ib, som er landsbyens øverste, have nogle til at overtage hans gårde, men den eneste i familien, der kan arve dem, er hans bror Simon fra Skanderborg. Derfor bliver Mikkel bedt om at tage til Skanderborg for at spørge Simon, om han er interesseret i at overtage gårdene. Mikkel bliver lovet, at han får en gård, når han kommer hjem.
Mikkel drager straks af sted mod Skanderborg. Han rider blandt andet gennem Viborg, Illerup og andre småbyer, hvor han hører snak om, at Jyske Herremænd og Tyske karle gør oprør mod kongens borge i Jylland, og at turen nu er kommet til Skanderborg. Mikkel drager hastigt videre mod Skanderborg for at undgå at komme, når krigen er startet. På vejen møder han karle, der drager mod Skanderborg for at enten støtte eller kæmpe mod kongen.
Hjemme i landsbyen kan Mads ånde lettet op, for nu kan Mikkel ikke røbe hans hemmelighed. Han håber på, at Mikkel aldrig vil komme tilbage igen. Mads er gået sammen med en af konerne i landsbyen og har nu sagt til alle, at Anne, som er Mikkels kone, er en heks, og der er derfor ingen, der vil snakke med hverken Anne eller Esben. De går og kalder Esben for "Heksedreng".
Imens er Mikkel nået til Skanderborg, hvor han hurtigt finder Simon og spørger ham, om han vil overtage Store Ibs gård, og Simon lover at det vil han, men da Mikkel vil drage videre lukkes borgens porte, og alle gør sig klar til angrebet. Mikkel er tvunget til at blive på borgen og kæmpe. Hjemme i byen begynder folk at tro at Mikkel er død, for det er lang tid siden, at han skulle være kommet hjem.
...

Hovedpersonerne:
Esben og Anna er søskende. De kom til landsbyen ved at Mikkel fandt dem i deres gamle landsby. Han tog dem med sig hjem, for deres forældre var døde under pesten.
Mads Kejt har boet i landsbyen før men flygtede under pesten. Han blev landevejsrøver og morder og lever i evig frygt for at Mikkel skal fortælle det til nogen.
Store Ib ligger for døden. Han er landsbyens overhoved og intet sker uden han får det at vide.

Vurdering:
Bogen er god på grund af, at handlingen er spændende. Det kan være svært at huske alle navnene i bogen, fordi der ikke bliver fortalt særlig meget om personerne. Den er skrevet på en god måde. På en skala fra 1-10 vil den få ca. 7. Jeg vil anbefale bogen, men sige, at det nok er klogt at læse de andre i serien først, for ellers kan den være en smule svær at forstå.

Andre bøger i serien:
Mikkel Ravn i Skanør.
Mikkel Ravn i den døde by.

Om forfatteren:
Robert Fisker
blev født i 1913. Han skriver både børne- og ungdomsbøger. Han har skrevet over 150 titler lige fra småbørns bøger til historiske romaner og fantasy. Han er mest kendt for Mikkel Ravn serien og Peter Pjusk. 1990erne er han den mest indkøbte forfatter sammen med Thøger Birkeland på de danske skole- og børnebibliotekar.

Bogen er anmeldt af Jesper Dalsten, 5.a


Sidst opdateret den 25. juni 2001