Med ilden i ryggen af Martin PetersenMånedens bog - marts 2002 |
|
Forfatteren: Martin Petersen er dansker, mand, 52 år.
Forlag: Høst & Søn.
Udgivelse: 1 udgave, 4 oplag 2000.
Resumé:
Handlingen foregår i året 1945. En dag bliver Klaus's far kaldt til hæren, og Klaus får til job, at passe på moren og de to søstre Ingrid og lille Anna.
Men inden længe må de flygte fra krigen og Anna og Klaus kommer ombord på et skib, som skal sejle til Danmark. Desværre synker skibet og Anna klarer den ikke, men Klaus bliver samlet op af en båd, og da han kommer i land møder han mor og Ingrid, og de sejler sammen til smørlandet: Danmark.
Til at starte med bor de på en skole, men senere kommer de til Grandhuselejren. Ingrid forelsker sig i bagerlærlingen oppe fra byen og hun føder en lille pige, som kommer til at hedde Anna-Louise.
Efter mange lange måneder i lejren, får de endelig lov til at komme hjem til Tyskland, og der bliver de genforenede med faderen, som desværre har været ude for et uheld.
Handlings/tidslinie:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
—————————————————————————————————
- Faderen bliver kaldt til hæren.
- Klaus og familien flygter.
- Anna og Klaus kommer ombord på Wilhem Gustloff.
- Anna drukner og Klaus bliver reddet af en båd.
- Han kommer i land og møder mor og Ingrid.
- De kommer til lejren i Grandhuse.
- Ingrid bliver gravid og føder Anna-Louise.
- De kommer til Tyskland.
- De bliver genforenet med faderen.
Bogens temaer:
De vigtigste temaer i bogen er retfærdighed, magt, døden, frihed og næstekærlighed.
Personkarakteristik af Klaus:
Han er 13 år
Han kan var en drillepind og lidt af en ballademager (Da han kaster snebolde på hestevognene, og sommetider siger han ting til Ingrid i håb om at hun bliver sur).
Han er hjælpsom/ansvarsbevidst (Han vil leve op til farens forventninger og hjælper til og gør ofte hvad far ville ha' gjort).
Han er genert (Da han er i bad, kommer Ingrid pludselig ind).
Han er kærlig (Passer godt på familien og han bliver også lidt små forelsket i Bertha fra lejren).
Han er en god ven (Da præsten siger "Du er da vist ikke den værste legekammerat Jens kunne finde").
Han er modig (Han løber fra lejren, selvom vagterne truer med at skyde).
Han er stædig (Han sætter mange mål, som han bare vil nå. F.eks. løber han efter bonden selvom mor forbyder det).
Han har en meget stærk tro på at alt vil gå (overlevelsestrang) og han er en stærk person, som er svær at "knække" (Der er mange gode eksempler. F.eks. når han hører mor eller Ingrid græde om natten, så prøver han at tænke positivt, fremfor at selv blive helt ude af den, hvilket jeg selv ville ha' gjort, og det var jo en svær tid, så han klarer det godt).
Miljø:
Det er under 2. Verdenskrig, så der er meget dårlige forhold og næsten alle er meget fattige. Som de sagde i Tyskland "Her er intet gratis" for ingen har nok til at gi' ud. Men i fangelejren i Danmark er forholdene dog bedre. Der får de mad hver dag og bor i barakker. I Tyskland må mange sove på gaden og i ruinerne.
Budskab:
Jeg tror bogens budskab er at man skal tro på sig selv og tro på at tingede ordner sig når der er svære tider. Man skal være positiv og give tingene en chance inden man kassere og kritiserer, for det er det man kommer længst med. Og det er nemlig det, bogens hovedperson klarer sig på gennem hans svære tider.
Personlig vurdering:
Jeg syntes bogen var ok. Det var spændende at følge med i en drengs dagligdag under krigen og de strenge levevilkår de måtte indrette sig efter. Det var ikke sådan en af de bøger hvor jeg ikke kunne la vær med at læse videre, men den var alligevel nem at komme igennem, fordi den var rimlig spændende hele vejen igennem. Slutningen syntes jeg til gengæld ikke var så god. Den var lidt for enkel og jeg kunne da også godt tænke mig at hører lidt mere om turen hjem. Lige fra det sted hvor man hørte, at de skulle tilbage til Tyskland, syntes jeg at den begyndte at være ret tynd. Måske fordi jeg havde forstillet mig en helt anden slutning.
Bogen er anmeldt af Tanja S. Nielsen, 7.a
|