Uhm... æbler til alle børn

Kræftens Bekæmpelse delte æbler ud på alle kommunens skoler

   Julie og Theo fra 0.c. skulle bå-
  de bære en pose med æbler og
  kasse med mælk ned til klas-
  sen, så der var svært at finde en
  grimasse, der kunne passe.
- Jo-oh, vi får da frugt hver dag - næsten... eller for det meste. Ind imellem. Sådan omtrent lød det noget usikre svar fra mange af de elever på Skovboskolen, der i går to og to kunne hente en pose af de i alt 500 æbler, som Kræftens Bekæm-pelse delte ud til elever - og lærere - sammen med mælken.

Langt de fleste af de elever, DAGBLADET talte med, havde opmærksomme forældre, der huskede, at frugt er vigtigt for børn. Gået lidt på klingen, var der flere, der kom i tanker om, at frugten ikke var med hver dag.
- Det er forskelligt. Men vi får da gulerødder og æbler med hjemmefra engang i mellem, kunne Natasha og Kristina fra 7. fortælle.
Begge to var yderst tilfredse med at få en portion æbler med ned i klassen, men de var lidt usikre på, hvorfor.
- Det er vist noget kræfthalløj, er det ikk'? lød det.
Og jo. Det var folk fra Kræftens Bekæmpelse samt andre frivillige, der langede æblerne over til eleverne. De danske elever skal opmun-tres til at spise mest muligt frugt og grønt, for det ved man, mindsker risikoen for kræft. Og i dag var der på mange af landets skoler æbleuddeling. I Skovbo på alle fem skoler.
- Det er de danske æbleproducenter, der sponserer æblerne, og de har leveret dem til SuperBrugsen i Borup. Og der var jeg og nogle stykker så nede og hente dem på en trailer i går. Bagefter kørte vi æblerne ud til skolerne, hvor pedellerne så har været så venlige at pakke dem i poser til hver klasse, forklarer Bent Nielsen, der er næstformand i lokalforeningen.
Men ud over lokalforeningens egne folk har en hel del frivillige givet en hånd med. På Skovboskolen var det Jytte Kristensen, der ligesom Bent Nielsen synger med i Seniorkoret. Det var herigennem hun blev spurgt og sagde ja.
- Det er sjovt, når man møder en af børnene og de hilser. Så siger de, »Det var æbledamen«, ler hun.
  Det kommer an på anledningen.
  Nogle gange er et æble bedre
  end chips og slik, mener Kristina
  (til venstre) og Natasha fra 7.
  klasse.
 
Andre kommentarer fra børnene har været, om det var samme gode æblesort som sidst, og de blev vældig glade, da de konstaterede, at det igen var det populærer Elstar-æble, som blev delt ud.
Lille Julie og Theo fra 0.c. var dog noget betuttede ved udsigten til at slæbe de mange æbler ned i klassen, selv om de uden et kny tog imod kæmpeposen.
- Vi får tit frugt med. Næsten hver dag. Vi får f.eks. pærer, bananer og klementiner, forklarede Julie.
Forespurgt om de ville vælge frugt eller chips, hvis de fik tilbuddet var svaret dog uden tøven: chips.
De store piger udtrykte dog, hvordan det er i virkeligheden:
- Det kommer an på anledningen. Nogle gange har man mest lyst til frugt, f.eks. efter en fest med meget slik. Andre gange vil man have chips.
Lasse og Jens Peter fra 9.d. var nu ikke i tvivl om, at de i løbet af en skoledag foretrak frugt og grøntsager fremfor chips og lign.
- Helt sikkert. Det er jo sundere. Og det mindsker risikoen for at få kræft, lød det skarpt og snusfornuftigt fra Jens Peter, der i øvrigt havde fødselsdag i går.


Fra: Dagbladet - Ulla - fredag den 25. oktober 2002.           Foto: Kim Rasmussen.


Sidst opdateret den 6. januar 2009