Skemaet bød på kolde facts om kriminalitet

SSP-dagen på Skovboskolen prioriterede kontant oplysning til eleverne, der blandt andet blev præsenteret for straffeattester og udpumpningsudstyr.

   15-årige Jakob Baggesen og Nicolai
  Mark Jørgensen syntes godt om de
  mange nyttige oplysninger, de blev præ-
  senteret for på Skovboskolens SSP-dag.
Bjæverskov: - Jeg vil ikke stå og plædere for, at i kun må drikke rød sodavand, men hvis man ryger ud i noget, så er man altså virkeligt på den, og man risikerer, at det hænger på en resten af livet.
Der blev ikke lagt fingre imellem, da vicekriminalinspektør Erik Rye Andersen fra Køge Politi fortalte Skovboskolens ældste elever i 9. klasse om konsekvenserne af at træde på den gale side af lovens grænser.
- For denne her aldersgruppe er det ofte, når de får noget at drikke, at der »skal ske noget spændende«. Ofte når de skal hjemad fra en fest eller er løbet tør for penge, så resulterer det som oftest i hærværk, vold eller tyveri.
Netop de tre ting er de hyppigtste lovovertrædelser, som unge i 14 - 16 års alderen nappes for og derfor var Erik Rye Andersen blevet nedt om at informere de unge om emnet på Skovboskolens SSP-dag i går.
Meget nærliggende fortalte han også om, hvad konsekven-serne for forskellige typer kriminaliet giver af kedelige aftryk på ens straffeattest. Og dumheder udført under påvirkning af alkohol, som man sikkert fortryder dagen efter, kan koste en plet på attesten fem eller ti år frem i tiden.
Vicekriminalinspektørens oplæg er ikke ment som en skræmmekampagne, men ideen med årets SSP-dag, er at præsentere virkeligehden så direkte som muligt for børnene og de unge og det er første gang dagen er planlagt på denne metode, fortæller initiativtageren, ungdomsvejleder Erling Grøn-Jensen.
Klasserne fra 6. - 9. blev i løbet af formiddagen præsenteret for en lang række foredragsholdere, der til hverdag har denne virklighed tæt inde på livet, personligt og professionelt.
- Det skal ikke kun være leg, når vi har SSP-dag, så denne gang ville vi hellere give dem noget kontant information, som de kan bruge til noget. For eksempel fra en tidligere alkoholiker og en sagsbehandler fra kommunen.
En reservelæge fortalte om, hvad der sker på skadestuen, og havde blandt andet medbragt en meget lang og tyk gummislange med tilhørende beholder, der hver weekend er i brug, når unge mennesker skal have tømt mavesækken for alkohol.
- Efter hvad jeg har hørt og set i 8. klasse var de meget begejstrede for dette indlæg og generelt har det været en meget positiv dag, som jeg helt bestemt tror bliver gentaget, siger Erling Grøn-Jensen. Fra eleverne selv var der også positive tilbagemeldinger. 15-årige Nicolai Mark Jørgensen og Jakob Baggesen fra 9. mener de har fået meget ny og nyttig viden med hjem.
- Vi fik meget at vide om prævention, som vi ikke kendt til i forvejen. Det var godt, siger Nicolai og giver sammen med Jacob et lille praj til deres lærere om, at der er for lidt af den slags lærdom i skoleskemaet.
Nicolai var heller ikke klar over, at ens straffeattest bliver vasket ren efter et bestemt antal år og generelt var begge drenge meget tilfredse med dagens indhold. Dagens afsmittende effekt på unge lovovertrædere vurderer de dog knapt så optimistisk.
- Folk der laver kriminalitet er ikke klogere. Og vi ville selv sørge for at holde os på afstand af dem, for ellers risikerer man også selv at blive involveret i det, er begge drenge enige om.


Fra: Dagbladet - schnack - fredag den 3. oktober 2003.


Sidst opdateret den 30. december 2008