Blå sejr i Køge ved skolevalget

SKOLEVALG: Krydserne fra eleverne i Køge skiller sig ikke meget ud i forhold til landsresultatet af Skolevalg 2015. Blå blok vinder med 55,6 procent af stemmerne, og den største stemmesluger er Venstre.
I tre uger har elever i 8. og 9. klasse arbejdet med demokrati og valg, og i går skulle de så stemme som ved et rigtigt folketingsvalg.
- Jeg vil gerne have bedre og billigere transport, så er det billigere at komme et sted hen. Og ret til aktiv dødshjælp, fordi jeg synes man skal have ret til selv at vælge, hvornår man vil dø, siger Nafiso Mohammad fra Skovboskolen.


Succes med skolevalg
trods børnesygdomme

UNDERVISNING: Samfundsfagslærere roser undervisningsforløbet Skolevalg 2015, der har til formål, at få flere unge til at stemme til folketingsvalg.

  Eleverne får vekslet deres valgkort til en stemmeseddel hos samfundsfagslæreren Rasmus Bjarkehøj,
  der i dag er valgobservatør.

KØGE: Torsdag havde de to samfundsfagslærere på Skovboskolen i Bjæverskov skiftet lærer-titlen ud med rollen som valgobservatør. De seneste tre uger har de på baggrund af et oplæg fra undervisningsministeriet gennemført et forløb om demokrati og valg, der kulminererede ved torsdagens skolevalg.
- Der har selvfølgelig været nogle børnesygdomme, men selve grundideen, synes jeg, er hammer fed. Det er en fin måde at præsentere den valgproces, vi har i Danmark, på, siger Rasmus Bjarkehøj, samfundsfagslærer på Skovboskolen, der forklarer, at det kan være svært at forklare eleverne, hvordan et repræsentativt demokrati hænger sammen.

Kampagner røvede tid
Siden Statsminister Helle Thorning den 11. januar udskrev skolevalg har 8. og 9. klasser over hele landet arbejdet med de forskellige partier og deres mærkesager. I oplægget var der lagt op til at det skulle tage seks lektioner, men netop tidsperspektivet udpejer Rasmus Bjarkehøj som en af børnesygdommene.
- På Skovboskolen bar vi i hvert fald brugt det dobbelte på det. For eksempel har eleverne skullet vælge en mærkesag og lave en kampagne for den, og det har været lidt af en tidsrøver, siger han.
Med de tildelte timer mener han at eleverne ville have fået mere ud af at fokusere på partierne og deres mærkesager i stedet for selv at skulle arbejde med egne mærkesager.

Snyd med »likes«
Hans kollega Carina Hilleberg, der også er samfundsfagslærer på Skovboskolen, er til dels enig.
- Hvis de ellers får tid nok til det, får de også rigtig meget ud af at arbejde med deres egne mærkesager, så oplever de også den side af valgkampen, siger hun og forklarer, at arbejdet med deres egne kampagner skabte opmærksomhed omkring, hvordan politikere kan "snyde".
  Cecilie Christoffersen 
- De fandt jo for eksempel hurtig ud af, at man kunne snyde med at få flere "likes". Så der var læring i det, men tidsperspektivet var for kort, siger hun.




15-årige Cecilie Christoffersen, 8. klasse på Skovboskolen:
- Jeg har været inde og læse om alle mærkesager og fundet ud af hvilke partier, der står for hvilke mærkesager.
Hvornår tog du beslutningen?
- Allerede i den første uge vidste jeg, hvad jeg ville stemme.
Stemmer du til folketingsvalg, når du bliver i8 år?
- Ja. Men det ville jeg også før skolevalget.





Fnis og papirflyvere i formelle rammer

VALGDAG: Torsdag middag stemte 120 elever på Skovboskolen ved Skolevalg 2015. De formelle rammer var på plads, men der blev fniset lidt mere, end man normalt oplever det på valgstederne.

   Valgkort, stemmebokse og stemmeurne.
  De formelle rammer omkring Skolevalget
  2015 på Skovboskolen var på plads.
BJÆVERSKOV: Klokken har netop rundet 12, og en flok elever tripper utålmodigt med deres halvkrøllede valgkort uden for salen på Skovboskolen. En af drengene har haft sit valgkort foldet som en papirflyver, men har så alligevel fortrudt på vej ned til valgstedet. Der bliver fniset lidt i krogene, og selv om lærerne, der i dagens anledning er valgobservatører, har taget deres formelle rolle på sig, har eleverne svært ved at tage den formelle stemning helt til sig.
- Så vil jeg gerne erklære valgstedet for åbent, siger Carina Hilleberg, der til dagligt er samfundsfagslærer på Skovboskolen.
De utålmodige 8. klasses elever vælter nysgerrige ind ad døren, og Carina Hilleberg forsøger at gelejde dem over til valgbordet, inden valgboksene trækker for meget opmærksomhed. Eleverne finder hurtigt ud af, at alene det at kunne holde køkultur, er en stor del af at gå til valg.
- En ad gangen, siger samfundsfagslærer Rasmus Bjarkehøj, der i dag veksler valgkort til stemmesedler.
Det forstår 14-årige Nafiso Mohammad og 15-årige Cecilie Christoffersen slet ikke. Hvorfor kan de ikke følges helt hen til valgbordet?

18 år og seriøs
Med en udleveret stemmeseddel skal de nu igen vente i kø,
inden de - igen en ad gangen - skal sætte det endelige kryds og aflevere stemmesedlen i stemmeurnen
FAKTA

  • Skolevalg 2015 Køge Kommune:
  • Venstre 21,2 procent
  • Radikale Venstre 14,6 procent
  • Socialdemokraterne 14,2 procent
  • Liberal Alliance 14 procent
  • Det Konservative Folkeparti 13,7 procent
  • Socialistisk Folkeparti 12 procent
  • Dansk Folkeparti 6,8 procent
  • Enhedslisten 3,5 procent
  • Kristendemokraterne 0 procent
udenfor. Stemmesedlen bliver sluppet med fnis, inden de skynder sig væk fra "gerningsstedet". Senere bliver stemmerne talt op af elevrådsrepræsentanter, og så kan eleverne følge afgørelsen, når DR Ultra sender live fra Christiansborg.
Efter at have arbejdet med Skolevalg 2015 i tre uger er Nafiso Mohammad og Cecilie Christoffersen ikke i tvivl om, at de nok skal møde op og sætte deres kryds til folketingsvalg, når de bliver 18 år. Men selv om man i Danmark flere gange har snakket om at sænke valgretsalderen til 16 år, mener pigerne ikke, at de ville være klar til at stemme seriøst allerede der.
- Jeg tror der skulle mere til. Man skulle nok gå mere op i det, end vi gør nu. Det vil jeg nok være bedre til, når jeg er 18 år, siger Cecilie Christoffersen.


  Nafiso Mohammad 
14-årige Nafiso Mohammad, 8. klasse på Skovboskolen:
- Jeg vil gerne have bedre og billigere transport, så er det billigere at komme et sted hen. Og ret til aktiv dødshjælp er også en mærkesag for mig, fordi jeg synes man skal bave ret til selv at vælge, hvornår man vil dø.
Har du stemt ud fra det?
- Ja lidt. Jeg stemmer på Socialdemokratiet.
Hvornår tog du beslutningen?
- I går.
Har undervisningen i Skolevalg hjulpet dig?
- Det var meget godt med en hjemmeside, hvor man kunne læse om alle tingene. Og det har også hjulpet selv at arbejde med mærkesager.
Stemmer du til folketingsvalg, når du bliver 18 år?
Ja. Nu gør jeg.






Fra: Dagbladet - Sine Bach Jakobsen - fredag den 30. januar 2015.     Foto: Mie Neel.


Sidst opdateret den 3. februar 2015