En skolens mand runder de 60 somre

   - Folkeskolen og dens medarbejdere
  trænger til opbakning. Det er vores
  skole, og den er inde i en god udvikling,
  siger skolens mand igennem 37 år,
  Henning Mogensen.
- Det er med lidt vemod at jeg stopper, men der er dog også en glæde ved det, for jeg gør det ud fra den betragtning, at det jeg har lavet har været til arbejdsgiverens store tilfredshed.

- Selvfølgelig bliver der et tomrum, men jeg glæder mig til, at jeg skal ud at se mig om. Jeg har ikke planlagt noget særligt men jeg har aldrig kedet mig, og det kommer jeg heller ikke til nu.
Viceskoleinspektør Henning Mogensen er så småt begyndt at tælle ned til han vinker farvel til sine »børn« på Skovboskolen.
Når skoleåret slutter fredag 18. juni har han nemlig sin sidste skoledag. I morgen fylder han 60 år, og den runde dag har gjort, at han meget velovervejet har valgt at forlade arbejdsmarkedet nu.
Men det er også 37 år, han har arbejdet i folkeskolens tjeneste i Skovbo, primært på Borup skole.
Henning Mogensen startede nemlig på Borup skole som nyuddannet lærer i august 1962, og siden er det gået derudaf slag i slag med mange forskellige ledere.
- Først var der inspektør Davidsen, så var viceinspektør Rathmann konstitueret et halvt års tid, inden Gunner Dall Hansen blev inspektør. Efter ham i '79 kom Liselotte Frederiksen og så var jeg selv konstitueret en periode indtil Jørn Møller kom, og de sidste par år har det så været Knud Erik Larsen på Skovboskolen, der har været min leder, så jeg har haft mange ledere.

Vejleder
I langt de fleste at hans lærerår har han undervist, men han har også været skolevejleder.
Fremskaffelse af erhvervs-praktiktpladser og vejledning af de unge i uddannelses- og beskæftigelsesvalg var spændende arbejdsområder, ligesom fagene dansk og biologi gav udfordringer. Interessen for administration og planlægning blev vakt i tiden som skolevejleder, og efter en periode som lærerrådsformand blev han i 1980 viceskoleinspektør, først på Borup skole og siden på Skovboskolen.
Siden '86-'88, hvor de administrative opgaver overhalede det pædagogiske for ledere i al almindelighed, har han ikke undervist.
- Jeg har været nødt til at slippe undervisningsdelen, men jeg kan lide det administrative. Jeg kan lide at lede og være med til at bestemme de ting, der skal bestemmes, så jeg har ikke fortrudt at jeg blev viceskoleinspektør, men jeg har været ked af, at undervisningstiden blev mindre, siger han.
- Jeg elsker at undervise men jeg elsker også at planlægge, og jeg er ikke ked af noget som helst. Det er ikke derfor, jeg stopper nu. Jeg vil blot ikke ende som et ringvrag, lyder det fra 60 års fødselaren.
På begge skoler har Henning Mogensen haft nogle gode kolleger, en god arbejdsplads og gode elever.
- Vi har også gode forældre, og hele den tekniske udvikling er utroligt spændende. Der er både plusser og minusser ved udviklingen, men der skal være en udvikling i folkeskolen og børnene er gode til at lære det nye. De udnytter den teknologiske udvikling godt, men med den individuelle undervisning af den enkelte elev, som ligger i den nye folkeskolelov, er børnene til gengæld ikke særligt tolerante, så de har svært ved at indgå i gruppearbejde. At de skal være individualister betyder, at de betaler den pris, der hedder, at de bliver mere egoistiske. Det kan vi jo se i indskolingen, hvor nogle har utroligt svært ved at indpasse sig.

Privilegeret
Henning Mogensen har været glad for hver en dag, han har gået i skole.
- Jeg har et privilegeret job. Ikke to dage er ens. Hver dag er der nye opgaver, der skal løses.
Og at han i '62 startede med at give det nye job på Borup skole to år skulle han hurtigt glemme, for allerede i løbet af 14 dage var han faldet til og accepteret af lokalsamfundet, så i dag betegner han sig selv som en rigtig Borupborger.
Fodboldklubben blev han allerede første skoleår engageret i som træner for 1. og 2. holdet. Han blev - uden at kende en tøddel til spejderbevægelsen - i '63 tropsleder for KFUM-spejderne, og han var med fremme, da Ellehammergruppen for knap 30 år siden startede det traditionelle loppemarked i skolegården på Borup skole.
- Der har jeg været med indtil for nylig og jeg har i de 26 - 28 år repræsenteret spejderne, Borup Brass Band og bordtennisafdelingen, for den var jeg også med til at starte.
Bordtennisafdelingen, hvis piger vandt DM, startede såmænd med at Henning Mogensen og Ole Sørensen stillede nogle borde op på skolen og spillede nogle eftermiddage med børnene.
Sikringsrummet, der i dag bruges af SFO Blæksprutten, blev brugt til international bordtenniskampe.
- Vi havde hold heroppe fra Frankrig, Holland, Sverige og Norge, og vi havde opvisningskampe i aulaen med betalende publikummer, fortæller han.
I begynelsen boede han og fruen til leje på Lindevej 25 i Borup, og for at skaffe penge til at købe grunden på Lindevej 34 for, arbejdede han en masse i ungdomsskolen.
Han var med fra starten, og i ungdomsskoleregi underviste han bl.a. i volley- og basketball.
I kraft af sit kendskab til sminke fra sin københavnske skole, der havde 1800 elever, tog han det allerførste skoleår i Borup imod »udfordringen« og lavede skolekomedie med sin 8. klasse.
Mogensen og hans kone havde selv spillet hovedrollerne, så han kendte Hertz' »Sparekassen« ud og ind og han satte det op med sin 8. klasse.
Så godt gik det, tante Karen, alias Karen Aaby fra Pingklubben efter premieren kaldte ham op for at rose. Siden kom 8. klassens skolekomedie ind på en 2. plads blandt landsts bedste skolekomedier.
Og »lærer Mogensen«'s kunnen indenfor sminkørfaget var medvirkende årsag til, at han i næsten alle sine skoleår har sminket eleverne, der optrådte med skolekomedien.
Borupbegivenheden igennem 10 års tid, Good Old Days, har Mogensen også haft kraftig indflydelse på.
- Good Old Days blev faktisk skabt hjemme på min trappesten sammen med bl.a. Per Thomsen, Helge Nielsen og Poul Anker Nielsen.

Interesser
Og hele tiden har han passet sin skole. I dag går han til volleyball og badminton, og »jeg føler mig ikke gammel«. Og nu får han mulighed for at dyrke sine mange interesser, ornitologien, litteraturen, kunsten, haven, rejselivet og ikke mindst familielivet med børn og børnebørn.
- Min kone har støttet mig hele tiden, men jeg har det lige som en sportsmand, at man skal holde op, mens legen er god i stedet for at eftermælet bliver, at »det var da også på tide. Hvorfor er han ikke stoppet for længst ?«.

Henning Mogensen fejrer sin 60 års dag i morgen under private former med familie og venner, men der bliver officiel afskedsreception for ham og Skovboskolens afgående inspektør, Knud Erik Larsen, torsdag 17. juni kl. 14 til 17 i Skovboskolens festsal.


Fra: Dagbladet - Judith Thomasen (judo) - tirsdag den 25. maj 1999.         Foto: Hans-Jørgen Johansen.


Sidst opdateret den 1. januar 2009