Knud Erik skal lære sig selv at kende nu

Den afgående inspektør på Skovboskolen i Bjæverskov har mange fremtids-planer

  - Jeg glæder mig gevaldigt til at
  stoppe på skolen, selv om det
  også er med vemod, jeg forla-
  der den.
 
Efter at Skovboskolen i snart 24 år har stået i forreste række er inspektøren Knud Erik Larsen nu klar til at leve og ånde for sig selv, sin nye kone og sine mange interesser.

Når skoleåret ringer ud på Skovboskolen fredag den 18. juni, ringer tiden som inspektør også ud på skolen.
Og en ny æra går i gang. En æra der betyder, at Skovboskolens mangeårige inspektør skal til at lære sig selv at kende.
- I de 24 år har jeg i snit brugt 50 - 55 timer om ugen på Skovbo-skolen. Min kone, som jeg var gift med i godt og vel 40 år, døde for halvandet år siden, men jeg har nu fundet Inge, og vi har mange planer for fremtiden. Jeg holder meget at at rejse, og når jeg er stoppet skal vi bl.a. med Næstvedkoret 14 dage til Toronto at optræde. Og når vi kommer hjem skal vi have gæster fra Norge, så det bliver såmænd nok sådan, som man læser og hører om andre pensionister, at de slet ikke kan forstå, at de har haft tid til at gå på arbejde, siger Knud Erik Larsen, en lige uges tid før han har sin sidste dag på Skovboskolen.
Inge kan spille klaver, og hun har fået ham overtalt til også at gøre forsøget, så de måske om føje tid kan spille firhændigt.
Knud Erik og fru Inge Porsborg Bruun har i alt fire voksne børn og foreløbig fire børnebørn, den yngste på fem måneder og den ældste på 10 år.
Og børnebørnene vil de begge godt bruge en masse tid og energi på.
- Jeg går meget i teatret og har altid gjort det, og den idé har jeg fået Inge med på. Jeg har en søn der nu er 37 år, siden han var syv, har vi altid hele familien med børn og børnebørn nydt vores årlige teaterture. Det er en herlig måde at få fælles oplevelser på, siger Knud Erik Larsen, der er på vej mod de 64 år.

Lytter til kroppen
For seks år siden gennemgik han en bypass-operation, og i vinter fik han nok en melding fra sin krop om, at han nok skulle tage den lidt med ro.
Helbreddet er dermed en af årsagerne til, at han nu vælger at stoppe som inspektør på Skovboskolen, selv om han om et år kunne fejre 25 års jubilæum.
- Det ville blive det samme om jeg stoppede om et eller to år, men jeg er overbevist om, at jeg gør klogt i at stoppe nu. Jeg må også sige, at jeg er ved at være mæt af jobbet. Fordi jeg bliver ældre, får jeg færre kræfter, og jeg bliver derfor hurtigere træt, og efter vinterens lille signal vil jeg ikke brænde mit lys i begge ender.
Utroligt meget skal gøres færdigt disse sidste dage, for hvor han før har kunnet lægge "løse ender" hen i en bunke og så gøre dem færdige efter ferien, så skal de "løse ender" knyttes færdigt nu.
- Jeg skal dokumentere løbende sager anderledes nu, fordi en anden skal overtage opgaverne. Det er dog ikke fordi han ikke ser store udfordringer i fremtiden.
Bl.a. vil Skovboskolens gennemgribende renovering på grund af de konstaterede svampeskader betyde store omvæltninger og kræve stor fleksibilitet af børn, personale, lærerstab og forældre de kommende år.
- Det er et spændende byggeri, der skal i gang, og det ærgrer mig lidt, at jeg ikke kan være med til at gennemføre det. Også på andre områder er der udfordringer, nævner han.
Kontraktstyring er på vej ind i Skovbo Kommune. Det betyder, at kommunen decentraliserer endnu mere end tilfældet er i dag, hvor skolerne hver især administrerer eget budget, men ikke har personaleresurserne udlagt.
- Jeg er glad for decentralisering, og det bliver der i endnu højere grad med kontraktstyring, hvor også personaleøkonomien skal lægges ud. Den vil give nogle vilkår, så skolerne i endnu højere grad kan udnytte deres frihedsgrader.
Når man lægger flere administrative opgaver ud til skolerne betyder det, at der skal være tilstrækkeligt med administrative medarbejdere, så den enkelte skoleleder får tid til det, han skal, nemlig at lede en skole.
Skovboskolen og Borup skole har begge fremsat ønsker om en ny ledelsesstruktur. Dette overvejes i øjeblikket i forbindelse med ansættelse af Knud Erik Larsens efterfølger.
- Jeg tror på, at det er bedre at opdele administrationen på et antal afdelingsledere i stedet for som nu kun at have en medleder i form af en viceinspektør.
For at få tænkt tankerne om en ny ledelsesstruktur færdig, er også kun Knud Erik Larsens lederstilling opslået.
Viceinspektøren Henning Mogensen forlader også sit embede, men hans stilling er ikke slået op.

  - Jeg mener godt, jeg kan være min indsats be-
  kendt. Jeg går med god samvittighed og mange,
  der kender mig godt, har bestyrket mig i, at det
  er en rigtig beslutning jeg tager, siger Knud Erik
  Larsen her med Inge Porsborg Bruun, den nye
  kvinde i hans snart 64 årige liv.
 
Fremtidsønsker
Efter at Knud Erik Larsen nu har fået en ny kone, går fremtidsplanerne også ud på at bygge nyt hus sammen, så de kigger på grunde, både i Skovbo og tættere på København, hvor den øvrige familie bor.
Foreløbig har Inge fået solgt sit hus med "Inges Kattehjem" ved Næstved og er flyttet ind på Lindevej 29 i Borup.
- Det er psykologisk forkert at bo i hinandens huse, men lige nu er det nødvendigt.
Skulle Knud Erik Larsen blive inviteret med til Skovboskolens 50 års jubilæum om en snes år håber han, at han kan finde hovedindgangen.
- Skolen mangler i den grad en synlig hovedindgang i stedet for at man som nu skal ned i kælderen og den vej ind. Og selv om edb'en og teknikken i dag er meget fremme og er en nødvendighed, så har vi stadig tavle, blyant og kridt om 20 år.
- Tavlen har altid været et væsentligt element i undervisningen i folkeskolen. Den er utroligt fleksibel. Der er masser af plads på den, og den er et fremragende undervisningsmiddel.
- Folkeskolen skal med den nye folkeskolelov give eleverne flere udtryksmuligheder både skriftligt og elektronisk, så eleverne skal have masser af elektronik tilgængeligt, men det kræver også mere albuerum fysisk til eleverne, så om 20 år tror jeg at klasserne vil være sprængt. Man vil kunne møde eleverne rundt omkring, og de vil i højere grad trække på lærerne som konsulenter, men hovedet skal man stadig have med sig. Man kan jo ikke bruge en lommeregner, hvis man ikke kender regnearterne, og man kan ikke bruge en ordbog, hvis man ikke ved, hvilket bogstav et ord begynde med, så de grundlæggende kundskaber skal eleverne også lære sig om 20 år, siger han.
Skulle man ønske at begave Knud Erik Larsen ønske han sig værktøj, for som uddannet sløjdlærer, har han altid brugt sine hænder flittigt og bl.a. selv stået for to ombygninger i huset på Lindevej.
Men også romaner, på dansk eller på originalsprogene engelsk eller tysk er han liebhaver til.

I anledning af Knud Erik Larsens afsked indbydes til afskedsreception på Skovboskolen torsdag 17. juni kl. l4 til kl. 17.


Fakta
Knud Erik Larsen, født i 1935, blev sproglig student i 1958 fra Akademisk kursus.
Inden da var han ansat i den daværende Landmandsbanken, nu Den Danske Bank.
Han overvejede at læse jura, men det tørre med tal og kontornusseri, tiltalte ham ikke. Derfor gik han på seminariet, hvorfra han blev færdig i 1961.
Efter at have været ansat i otte år på Søndervangskolen i Glostrup, blev han viceinspektør samme sted.
I 1969 kom den nye styrelseslov, der betød, at man ikke måtte have to viceinspektører. Han var på det tidspunkt det, man kaldte overtallig viceinspektør, hvorfor han søgte stillingen som souschef og viceinspektør på den nybyggede Frydenhøj Skolen i Avedøre.
Dertil kom han i 1970 og var der i små fem år, inden han pr. 1. august 1975 tiltrådte som inspektør på Skovboskolen i Bjæverskov.


Fra: Dagbladet - Judith Thomasen (judo) - onsdag den 16. juni 1999.           Foto: Thomas Olsen.


Sidst opdateret den 1. januar 2009