Når du skriver

Skriv med en letlæselig skrifttype Brug f. eks. - eller som i denne tekst.
Det er lettest blot at skrive teksten først - uden at tænke alt for meget på layout, skrifttyper m.m. Koncentrer dig først om tekstens indhold - og tænk efterfølgende på formen, når du laver en pæn layout.
Efter et komma, punktum, kolon og lign. tegn skal der følge et mellemrum Punktum, komma, semikolon, kolon, udråbstegn, spørgsmålstegn m. fl. afslutter og knytter sig til en tekstdel. Derfor skal der mellemrum efter, men ikke før tegnet.
Ingen ekstra mellemrum ved anførselstegn og parenteser. Anførselstegn og parentser knytter sig til en tekstdel som start- og sluttegn. Derfor skal der mellemrum før starttegnet og efter sluttegnet, men ikke mellemrum mellem tegnene og tekstdelen (som vist her).
Lav mellemrum både før og efter tankestreg En tankestreg adskiller to tekstdele uden at knytte sig til nogen af dem. Derfor skal der mellemrum ved tankestreg - både før og efter.
Brug kun ENTER (Return) , når du vil lave et nyt afsnit.

Et tryk på ENTER kaldes 'et hårdt eller et tvunget linieskift'.

Tekstbehandlingsprogrammet sørger selv for at skifte til en ny linie - og evt. dele ordet.

Det er ikke som på en skrivemaskine, hvor du skal give besked om skift til ny linie.

I en tekst fyldt med overflødige hårde linieskift er det svært at ændre linielængde eller spaltebredde.

Husk at dele teksten op i mindre afsnit, så den ikke fremtræder som en stor sammenhængende blok. Brug evt. mellem- rubrikker. Lav et nyt afsnit med Enter-tasten
Hvis du vil rykke en tekst et stykke ind på en linie, skal du bruge en tabulator eller et indryk - ikke mellemrumstangenten. Det er et levn fra skrivemaskinen at bruge mellemrumstangenten til at flytte bogstaver ind på en linie. I disse tre afsnit er der brugt et indryk af første linie på 0,5 cm.

Et mellemrum gemmes også som et tegn i linien - og overflødige mellemrum i en tekst gør det svært at ændre tekstens layout - linielængde, spalter, indryk m. m.

(Se evt. under layout om at centrere og højrestille tekst)

Gem jævnligt dit arbejde på harddisk, server eller andet. Hvis du skulle lave en fejl - eller komme til at slukke for maskinen - så behøver du ikke starte helt forfra!