Lus - Lus - Lus

læsende computer

Lus er et tilbagevendende problem - vi bliver dem aldrig kvit - så lad derfor jagten på lus blive en rutine - måske hver 2. uge og dagligt, når der er lus i omgangskreds og nærmeste familie.

Lusene skifter vært - hyppigst når børn leger sammen - hoved mod hoved.
Lusene trives godt i rent hår - opstår ikke af snavs.

Det er ingen skam, at få lus - blot man gør noget ved det.

Lusene skal udryddes og legekammerater, skole, institutioner informeres således, at de også får en chance for, at stoppe angreb og derved hindrer man måske selv gensmitte.

Hovedlus Lusene findes ved systematisk (grundigt) at kæmme håret med en tættekam, og de ses bedst over noget hvidt papir - eller en ren vask f.eks.
Lusene er grå og måler 2-3 mm. Når de er 8-12 dage gamle er de udvokset og kan lægge 10-12 æg dagligt.

Æggene er 0,8 mm. Ligner fugtige risengryn. De klistrer fast på håret i hovedbunden - fortrinsvist i nakken og bag ørene. Har pigerne hårbøjler - da også derunder.

Lusene fjernes med specielle lusemidler, som købes på apoteket.
Det er vigtigt, at følge vejledningen meget nøje - spar ikke på shampooen, og håret må kun være let fugtigt, når midlet anvendes, og ikke være vasket med almindeligt shampoo indeholdende balsam. Undersøg håret dagen efter behandlingen.
Da lusene udvikler resistens (bliver modstandsdygtige) mod midlerne, kan det tilrådes at skifte produkt ved evt. nye angreb.

Det er kun den angrebne person, der skal behandles - men resten af familien skal undersøges grundigt det næste stykke tid, da uopdagede æg er 8-10 dage om at blive udklækket.

Lusene kan også fjernes ved finkæmning. Det gøres over 12 dage med 3 dages mellemrum. Skal metoden være effektiv - skal håret være vådt - gerne med hårbalsam i (kam og lus glider lettere) - lav skilninger med et par centimeters mellemrum og red håret omhyggeligt med en tættekam.

Efter behandlingen med lusemidler undlad da at bruge hårtørrer, sauna eller klor (svømmehal) da skadedyrs-laboratoriet oplyser, at virkningen af Malathien, som findes i Prioderm, ødelægges af bl.a. ovenstående.

Med venlig hilsen
Annette Liebst
sundhedsplejerske
Tlf. 57 56 07 15
Træffetid klokken 8-9 daglig
tirsdag dog kun 12-13


Sidst opdateret den 27. oktober 2005