Skovboskolen tror ikke på et røgforbud

Tobaksforbud vil ikke få eleverne på Skovboskolen til at skodde smøgerne

  14 år og storryger. Kenneth Jensen ry-
  ger 15 - 20 cigaretter om dagen. Han
  frygter ikke et tobaks forbud: - Jeg kan
  bare få mine forældre til at købe dem til
  mig, siger han.
 
Eleverne på Skovboskolen i Bjæveskov pulser ivrigt løs på smøgerne, selvom skolen officielt er en røgfri skole. De puster røg i hovedet på Socialdemokrater-nes forslag om at forbyde salg af tobak til unge under 15 år. Det nytter ikke, siger de.

- Vi kan ikke være veninder, hvis du ikke begynder at ryge.
Det var den besked 15-årige Kristina Anker fik af en klas-sekammerat, da hun for tre år siden begyndte at ryge. Hendes tre rygende veninder, der står ved siden af, nikker
   Eksrygeren 15-årige
  Rikke Pedersen vil
  hellere spise æbler
  end ryge smøger og
  høster beundring fra
  veninderne for sin
  viljestyrke.
genkendende til situationen.
Gruppepres og ønsket om at være sej og smart var det, der fik dem til at tænde den første cigaret. Nu vil de gerne holde op, men det er svært, når forbruget først er oppe på 10 - 15 ligpinde om dagen.
De fire piger giver derfor ikke meget for Socialdemokraternes forslag om at forbyde salg af tobak til unge under 15.
- Man kan jo sagtens gå ind i en kiosk og købe en flaske vodka, selvom man kun er 12. Så jeg tror heller ikke, det bliver noget problem at købe smøger, selvom man ikke er fyldt 15 endnu, forudser 15-årige Lise Andersen.

Andre kan jo bare købe til en
Hendes veninder samtykker fnisende:
- Ja, man kan jo bare få nogle andre til at købe det, hvis man ikke selv er gammel nok. Jeg tror ikke, det nytter så meget, siger Fie Engstrøm.
Pigerne har ikke mange ideer til, hvad der så kan få de unge til at kvitte smøgerne.
- Jeg tror, det eneste, der ville hjælpe, er at fjerne tobakken fra butikkerne. Men det vil regeringen nok ikke. Det giver jo mange penge i statskassen, spekulerer Kristina Anker.

   Fie Engstrøm, Lise Andersen, Dorthe
  Grandahl og Kristina Anker ryger alle.
Får forældre til købe smøger
I et klasseværelse lidt længere nede af gangen sidder 14-årige Kenneth Jensen. Hans forbrug er nu oppe på 15 - 20 Prince om dagen.
- Jeg vil stadigvæk blive ved med at ryge, og hvis jeg ikke selv må købe cigaretterne, så får jeg bare mine forældre til at købe dem for mig. Men der er mange, der skjuler det for deres forældre, og de får nok sværere ved det. Det kan være, at det vil betyde, at færre begynder at ryge, siger Kenneth Jensen fortrøstningsfuldt.
Skovboskolen er en røgfri skole, men det er nu ikke noget, der bliver taget så tungt, forklarer eleverne. De peger ned ad gangen til en vindueskrog, hvor man sagtens kan få en lille smøg i smug uden, at der bliver gjort så meget ved det.

Fra: Dagbladet - Lisbeth Dolberg - tirsdag den 4. februar 2003.         Foto: Peter Frederiksen.


Sidst opdateret den 6. januar 2009