40 - 50 tjekkes nu for tuberkulose

Skoledreng på vej mod fuld helbredelse på Skovboskolen i Bjæverskov efter at være ramt af tuberkulose - nu skal større gruppe af elever og personale på skolen undersøges.


Lige efter påskeferien i marts blev konstitueret skoleleder Kirsten Vej Petersen, Skovboskolen orienteret af en klasselærer om, at en elev var blevet syg med tuberkulose. Kirsten Vej tog straks affære og ringede til skolens sundhedsplejerske, som henviste til Embedslægerne Sjælland.
Allerede samme dag var skolen i tæt samarbejde med embedslæge Elli Lund og skoleforvaltningen i kommunen om sagen, og Kirsten Vej beskriver samarbejdet som meget tilfredsstillende. Embedslægen udpegede den gruppe på skolen, som nu skal undersøges - alle, som har haft daglig omgang med den syge dreng, nemlig søskende, søskendes og drengens klasser, SFO-børn samt voksent personale, og derudover nogle børn, der har forladt skolen i den mellemliggende periode.
Undersøgelsen af den udpegede gruppe, der tæller 40 - 50 mennesker, finder sted i maj, hvor Roskilde Medicinske Ambulatorium kommer på skolen og laver en tuberkulin-test på hver enkelt person. Alle i denne gruppe er orienteret via brev med posten, og i øvrigt er alle forældre på skolen orienteret om sagen.

Snigende sygdom
- Årsagen til, at den gruppe først skal undersøges med en test senere er, at sygdommen udvikler sig meget langsomt. Det skal kunne konstateres, om den findes hos den enkelte, så man må afvente, forklarer embedslæge Elli Lund til DAGBLADET.
Hun fortæller, at det er ganske få, der får sygdommen - på hele Sjælland (minus København) var det 28 mennesker sidste år. Og det er ydermere meget få børn, som får sygdommen. I 2000 fik 583 personer i Danmark konstateret tuberkulose, heraf 43 børn. Og børn, som er smittet af voksne, smitter meget sjældent videre.
Da det er uhyre sjældent, at man i Danmark smittes med resistente TB-bakteriestammer, er det stort set sikkert, at alle helbredes - det gælder også for skoledrengen i Bjæverskov.

Ringe risiko
Ifølge Sundhedsstyrelsen er det mest personer i husstanden eller nære kontakter, der smittes. Raske personer er meget lidt modtagelige for TB, men hvis man er svækket, kan det ske. I en vejledning fra Sundhedsstyrelsen fremgår det, at man skal udsættes for massiv påvirkning for at blive smittet. Risiko for smitte på arbejdspladser og i institutioner anses for ringe.
Hvis 100 personer udsættes for smitte, vil ca. 30 blive smittet, og af disse vil to til fire udvikle tuberkulose på et eller andet tidspunkt.
Typiske symptomer er hoste, vægttab, nattesved, opspyt og træthed. Drengen på Skovboskolen er efter at have ligget i isolation på Roskilde Sygehus i fuldt vigør og tilbage på Skovboskolen. Og hans lærere fortæller, at han har det godt og tilmed har taget på. Han skal behandles i et halvt år med flere forskellige slags antibiotika.

Alle bliver raske
- Skulle vi ved testen i maj få konstateret, at nogle få er smittet, ja så bliver de også fuldstændig helbredt. Alle bliver raske, siger Kirsten Vej.
Formand for skoleudvalget, Johnna Stark (SF) understreger, at der ikke er grund til bekymring:
- Der bliver taget hånd om sagen. Det er ikke særligt smitsomt, og der er styr på det på skolen, siger hun.
I øvrigt har man ikke vaccineret mod TB (Calmette-vaccination) i Danmark rutinemæssigt siden 1974, fordi sygdommen er så sjælden. Men udryddet er den ikke, og den kan opstå i såvel danske miljøer som indvandrermiljøer, forklarer Elli Lund.
Således har der været "lommer" af TB på Lolland-Falster i flere omgange, fordi folk smittede hinanden i Christiania og flyttede derned.

Fra: Dagbladet Online - Agnete Vistar (vistar) - den 18. april 2008.


Tuberkulintest
Medicinsk ambulatorium kommer på Skovboskolen tirsdag den 20. maj og foretager test på de børn og det personale, der har fået meddelelse om, at de skal have en tuberkulintest.
Testen aflæses den 23. maj.
Resultatet om andre skulle være smittede gives herefter.

Kirsten Vej Petersen


Sidst opdateret den 22. april 2008