En dag du aldrig glemmer

  Et håndtryk med manden i jakkesæt, skoleleder Per
  Skøt, er med til at gøre første skoledag uforglemme-
  lig for eleverne på Skovboskolen.
 
Dagen i dag er en dag, som eleverne i 0.A på Skovboskolen aldrig glemmer. Foran ligger mere end 2000 skoledage, og den første startede med, at skoleleder Per Skøt skulle trykkes i hånden.

SKOVBO/KØGE: Elever, forældre og børnehaveklasseledere stimler sammen i fælleslokalet Regnemark på Skovboskolen.
Det er første skoledag for børnehaveklasserne, de såkaldte 0. klasser, på alle Køges skoler, og på Skovboskolen indebærer det, at 70 børn i tre klasser tager fat på skoletiden.
- Tænk jer, det er første skoledag, det er noget, man altid kan huske, så I skal lægge mærke til lydene og til duftene, siger skoleleder Per Skøt, der står på trappen og taler til de nye skoleelever.
Han fortæller, at der forude venter 400 uger i skole, 2000 skoledage og mindst 10.000 skoletimer, og han gør sit til, at den første af slagsen bliver en uforglemmelig en af slagsen. For på Skovboskolen er det en ny tradition, at de nye elever råbes op ved navn og en efter en går op og trykker skolelederen i hånden. Den udfordring er til at tage at føle på, og for nogen er der tårer i øjnene, mens andre tydeligvis tager situationen mere roligt.

  Børnehaveklasseleder Malene Christensen byder
  velkommen til 0.A. - Det vigtigste er at komme rundt
  til alle på første dag, siger hun.
 
Døren åbner
Så er 0.A igennem navneopråbet, og de 23 elever i den nye klasse samler sig foran den lukkede dør til det nye klasselokale. Her står børnehaveklasseleder Malene Christensen klar til at åbne døren ind til en helt ny verden, og nu sker det.
Døren går op, og så er det med at finde sin plads.
Ida Ruskol er blandt de 23 elever i 0.A, hun er seks år, og hun er ikke i tvivl om, hvad hun glæder sig mest til i de kommende mange timer i skolen.
- Til at lege siger hun alvorligt og forklarer, at hun da er spændt på at starte, men nervøs er hun ikke.
- Jeg kender nogle af de andre fra børnehaven, siger hun og trækker sit store, næsten helt nye, lyserøde penalhus op fra skoletasken på opfordring fra Malene Christensen.
   - Jeg glæder mig mest til at le-
  ge, siger seksårige Ida Ruskol
  i den første af de mere end
  10.000 skoletimer, der venter
  forude.
 
   - Mor, hvad skal der stå her,
  spørger Marcus Olsen sin mor
  Kristina.
Sidekammerat Marcus Olsen tager tilsyneladende også tingene i den rækkefølge, de kommer. Han kender også flere af de andre elever i klassen fra børnehaven, og så kender han endda nogle fra de andre klasser.
- Mor, hvad skal der stå her, spørger han sin mor Kristina, der står bag ham og også er med på første skoledag.
Hun synes, det er en spændende dag.
- Det er mærkeligt, for man føler jo lige, man har fået dem, og nu skal de i skole, siger hun smilende, mens Marcus har kastet sig over den første af de talrige opgaver, der venter forude i de næste 10 år.
Og om det første også her vil stå skarpt i hukommelsen er tvivlsomt for de to sidekammerater, men Idas mor Lone Ruskol synes i hvert fald godt om, at hendes datter og de andre små skolelever skulle op og trykke skoleleder Per Skøt i hånden på den »voksne« måde.
- Det synes jeg er rigtig godt, også fordi så husker de helt sikkert denne her dag bedre, vurderer hun.

Blid overgang
Det er på grund af et fælles kursus for alle børnehaveklasselærere, at skolestarten er udskudt en uge i Køge Kommune i år, men i sidste uge kunne de nye elever godt komme på skolen og være sammen med pædagogerne. Samtidig har de siden 1. juli haft mulighed for at være med i skolefritidsordningen, SFO, for på den måde at gøre overgangen til det nye så blid som mulig.
Og næste år er det meningen, at det tilbud allerede skal være aktuelt fra 1. april, hvilket ikke kunne lade sig gøre i år på grund af pladsmangel.
Det fortæller SFO-leder Annemette Jørgensen.
- Vi glæder os til næste år, hvor vi skal starte 1. april, så det ikke bliver så stift, siger hun, mens Per Skøt i løbet af i dag også havde en fællessnak med forældre uden børn om, hvordan skoletiden kommer bedst i gang.
- Som forældre kan man jo bidrag med det gode samarbejde, med at styrke loyaliteten mellem skole og hjem og styrke det at tale pænt til hinanden. Som forældre skal man også gerne allerede nu i børnehaveklassen være bevidst om at styrke tal og sprog derhjemme, man skal lege med det. Og så er idræt, bevægelse og sundhed naturligvis også vigtigt, siger Per Skøt om arbejdet på den lange bane.
Og inde i klassen ved børnehaveklasseleder Malene Christensen godt, hvad der virker den første dag.
- Det vigtigste her den første dag, det er, at alle føler, at jeg har set dem. De skal vide, at jeg er der, siger hun.
Der er 576 elever i alt på Skovboskolen og 95 elever på Gørslev Skole. De to skoler har fælles ledelse.


Fra: Dagbladet - Simon Hansen (Simon) - mandag den 17. august 2009. Foto: Bjørn Armbjørn.


Sidst opdateret den 18. august 2009