Skolestruktur lukket med et brag

Politikernes brug af lokale medier blev det helt store debat-tema, da byrådet i aftes definitivt droppede den udskældte skolestruktur i Køge Kommune.

   I maj 2010 faldt en ny skolestruktur til jorden med et brag i by-
  rådet. I aftes led det nye strukturforslag samme skæbne.
  Udvalgsformand Johnna Stark (billedet) kritiserede, at de borger-
  lige partier går til medierne med deres budskaber, før de går til
  de politiske forligspartier.
KØGE: Den ophedede sag om en ny skolestruktur i Køge Kommune blev definitivt lukket ned i byrådet i aftes.
Det udskældte struktur-udspil blev droppet i enighed, men formand for Børne- og Ungdomsudvalget, Johnna Stark (SF) var kritisk overfor den måde det politiske samarbejde har fungeret i skolesagen.
Hun beskyldte de borgerlige partier for at belaste det politiske samarbejde med alt for hurtige udmeldinger i pressen.
- Det er en bekymrende kultur, at man på den måde er begyndt at melde sine beslutninger ud i pressen, sagde Johnna Stark (SF), som appellerede til, at man går til sine politiske samarbejdspartnere, før man går til medierne med sine budskaber.
Hun henviste til, at oppositionen i januar opsagde forliget om skolestruktur i pressen.
- Jeg troede, vi holdt fast i vores politiske kompromis, men i januar blev forliget opsagt i pressen, og jeg blev noget overrasket, da jeg blev ringer op om det her, forklarede hun i byrådssalen.
Udvalgsformanden lagde dog ikke skjul på, at sagen om skolestrukturen har været vanskelig, fordi partier i byrådet vil noget forskelligt.
- Det er en ærlig sag, at vi ikke er enige, men det havde vi ikke lært af, da vi lavede budgetforliget. Vi baksede meget med det her, og det blev så minimeret, at jeg som formand og SF skulle have sagt, at vi slet ikke ville sende det her ud, erkendte Johnna Stark.

FAKTA

  • I 2010 kuldsejlede forslaget til ny skolestruktur og planen om at lukke flere små skoler efter massive forældreprotester.
  • Den politiske aftale om budget 2012 indebar en ny aftale om en ny skole-struktur.
  • Den nye aftale indebar otte nye skoledistrikter med undervisning på samtlige 16 nuværende undervisnings-steder samt besparelse på skole-ledelsen.
  • I november 2011 sendte byrådet efter langvarige politiske forhandlinger det nye forslag til ny skolestruktur i høring.
  • Det meget kortfattede skoleudspil udløste heftig kritik fra både forældre, skoler og lærerne.
  • I januar i år meldte de borgerlige partier ud i pressen, at man ikke længere støttede den nye skolestruktur.
  • På byrådsmødet i aftes blev forslaget om ny skolestruktur definitivt droppet.





























Mudderkastning

De Konservatives gruppeformand Flemming Christensen gik til modangreb på SF, som også fik kritik for at melde ikke afklarede politiske budskaber ud i medierne.
- Det var altså udvalgsformanden, der i pressen gik ud og sagde, at man ville lukke små skoler, og din sidemand gjorde det samme, sagde Flemming Christensen med henvisning til SF'eren Jacob Mark, der i sommeren 2011 var ude at sige i medierne, at han er tilhænger af at lukke en stribe af de små skoler.
At det politiske miljø er under pres i Børne- og Ungdomsudvalget stod klart i byrådssalen i aftes, hvor der lød en opfordring til at stoppe mudderkastningen. Den kom fra Randi Hansen, som i skolesagen talte på vegne af Socialdemokraterne.
- Drop det der med, hvem der gik i pressen og sagde hvad, det fører ikke til noget, sagde hun og slog fast, at Socialdemokraterne er meget tilfredse med, at skolestrukturen er droppet.
Derudover slog hun fast, at Socialdemokraterne slet ikke er interesseret i at spare på skolernes ledelse.
- Vi har brug for en stærk skoleledelse, ikke for et skib uden styrmand, sagde hun.

Lav karakter

Dansk Folkepartis gruppeformand Dora Olsen kunne konstatere, at skoleudspillet har fået en meget lav karakter hos forældrene, og Dora Olsen beklagede, at det ude blandt forældre og børn blev opfattet som om at flere skoler rent faktisk skulle være lukket.
- Der var børn, der opfattede det som om at deres skole skulle lukke, og det var synd, sagde hun og henviste til, at det netop var aftalen at bevare undervisning på de nuværende 16 skoler.
Men debatten var ikke slut, for Venstres Henrik Szokody tog tråden om de presse-ivrige politikere op.
- Der er vist ingen, der kan sige sig fri for at at have slået forslag ned i pressen. Og hvorfor går Johnna Stark nu ud i pressen og siger, at der ikke kommer noget nyt inden kommunalvalget. Det er ærgerligt, sagde Henrik Szokody, som selv sidder i Børne- og Ungdomsudvalget.
Den udmelding stod Johnna Stark dog helt fast på i aftes.
- Vi laver ikke endnu et nyt skolestrukturforslag inden valget, men vi snakker om visionen, indholdet og det videre udviklingsarbejde, sagde hun.
For det er netop det arbejde, byrådet i aftes i klare vendinger besluttede at sætte Børne- og Ungdomsudvalget i gang med. Visions- og indholdsoplægget for skoleområdet skal være være færdigt i juni i år.

Fra: Dagbladet - Simon Hansen - onsdag den 29. februar 2012.


Sidst opdateret den 29. februar 2012