Håndter din teenager

Mandag aften var det blevet forældrenes tur til at stifte bekendtskab med metoden True North, som Skovboskolens lærere har benyttet sig af siden august 2013.
Det blev til en aften med stor spørgelyst og positive forældre, der fik en masse nyttige redskaber med hjem i rygsækken.


Man kan ikke råbe når man hopper

TRUE NORTH: Først var det lærernes tur, i sidste uge elevernes og i går aftes forældrene på Skovboskolens tur til at blive klogere på fænomenet True North.

  En medarbejder fra True North fortalte forældrene fra Skovboskoien om hvad der driver og
  motiverer børn, og hvordan man tackler det, hvis de unges temperament løber løbsk.

BJÆVERSKOV: En repræsentant fra True North rækker en hånd i vejret. Hun siger intet, men alle kigger på hånden og snakken forstummer.
- Den hånd gad jeg godt have med hjem, siger flere forældre. De er samlet mandag aften på Skovboskolen for at stifte nærmere bekendtskab med læringsstilen True North, som skolens lærere har benyttet sig af siden august 2013.
Her fortæller en repræsentant fra True North forældrene om, hvad der driver og motiverer børn. Hun forklarer hvordan amygdalaen - et peanutformet center i hjernen - fungerer, når hele en teenagers verden smelter ned på grund af et forkert stykke tøj.
- Vi har lært bare at sige »ja, det er svært lige nu« og når de så går ind på deres værelser og smækker med døren, så skal vi lade være med at blive sure over det, men i stedet lige vente et øjeblik inden vi spørger dem, om der er noget vi skal tale om, siger Hanne Grøn Veggerby, der er mor til fire, hvoraf de to yngste stadig går på Skovboskolen, som er den eneste skole i Køge Kommune, der benytter metoden i undervisningen.
   Hanne Grøn Veggerby er mor til fire børn og
  stor fan af metoden True North, som lærerne
  på Skovboskolen benytter sig af.
Hanne Grøn Veggerby er efter eget udsagn »stor fan« af metoden. Da hendes datter blev konfirmeret, ønskede hun sig penge til en uges camp på True North skolen.
- Vi gav hende halvdelen, og så valgte hun at bruge sine konfirmationspenge på den anden halvdel. Før havde vi en datter, der var utrolig ked af at stå foran andre og sige noget, men hun fik meget selvtillid og kan i dag fremlægge foran folk hun ikke kender, forklarer Hanne Grøn Veggerby.
Hun oplever, hvordan lærernes tilgang med at rose og anerkende eleverne i stedet for at fortælle hvad der ikke går så godt, virker rigtig godt.
- Jeg har en dreng i anden klasse, der i starten var meget urolig og kom til at afbryde. Når han gjorde det rigtige med at sidde stille og lytte og række fingeren op, fik han ros for det, og det hjalp rigtig meget, siger Hanne Grøn Veggerby.
Aftenens foredrag er en slags smagsprøve på det weekendkursus, som forældre kan komme på.
Og der er mange brugbare råd, mener Hanne Grøn Veggerby.
- Foredragsholderen brugte et udtryk, der hedder »man kan ikke råbe, når man hopper«. Det skabte nogle sjove billeder i mit hoved, og skal helt sikkert prøves når ungernes amygdala går amok. Så handler det om at stoppe op og tænke sig om en ekstra gang inden tingene eskalerer, siger Hanne Grøn Veggerby.


Skovboskolen alene om True North

Fredag og lørdag i sidste uge fortalte vi om Skovboskolens projekt True North.
Ved en fejl fik vi omdøbt skolen, så det fremgik at lærer og elever kom fra Vemmedrupskolen. Dette er ikke tilfældet. Skovboskolen er den eneste skole i Køge Kommune, der benytter sig af True North principperne.
Vi beklager fejlen.


Fra: Dagbladet - Lene Ploug Frederiksen - tirsdag den 10. marts 2015.     Foto: Bjørn Armbjørn.


Sidst opdateret den 10. marts 2015