40 gode år i selskab med børn fra Bjæverskov

I morgen er det nøjagtig 40 år siden, at Skovboskolens viceskoleinspektør, Hans Jørgen Groth Therkelsen, begyndte at drive pædagogik i Bjæverskov-området.

 Viceskoleinspektør Hans Jørgen
 Groth Therkelsen kan på man-
 dag fejre 40 års jubilæum ved
 det lokale skolevæsen.
 
Den i dag 64-årige Hans Jørgen Therkelsen havde kun været læreruddannet et par år, da han - ifølge eget udsagn - sådan lidt »ved tilfældighedernes spil« den 1. december 1951 fik job som såkaldt 2. lærer på den daværende skole i centrum af landsbyen Bjæverskov.
- Vi var i alt fire lærere på dette dejlige sted, hvor alt var fred og idyl - og hvor jeg snart også fandt min kone, fortæller jubilaren, som understreger, at han ikke er hjemme på selve jubilæums-dagen.
Til gengæld fejres han på mandag fra kl. 13 til 15 med manér i Skovboskolens festsal, hvor alle er hjertelig velkomne.
Den lille skole ikke langt fra kirken og den daværende brugsforening i Bjæverskov blev dog - med 1960'ernes og 70'ernes voldsomme befolkningsvækst hurtigt for lille, og Hans Jørgen Therkelsen flyttede derfor sammen med kolleger og elever til den nybyggede Skovboskolen.
- Det væltede jo ind med børn, og da det toppede havde vi over 700 elever, oplyser Hans Jørgen Therkelsen.
I dag er der »kun« godt 450 elever på den ifølge jubilaren »yderst velfungerede skole«.
- Og jeg er fortsat yderst glad for at være her, siger Hans Jørgen Therkelsen, der simpelthen bare elsker sin arbejdsplads, hvor han de seneste år udelukkende har undervist i edb og elektronik.

Tilflyttere
- Såvel skolen som Bjæverskov er naturligvis blevet påvirket af storbyen. Landbefolkningen har fået tilført en masse tilflyttere, og det giver naturligvis et andet miljø. Tidligere var miljøet derfor tættere. Jeg mener dog ikke, at tiderne - og dermed også eleverne - har udviklet sig til noget dårligere, men nok til noget andet, siger viceskoleinspektøren.
Han er da heller ikke faldet for fristelsen til at skifte landkommunen Skovbo ud til fordel for en byskole i en større købstad. — Jeg har aldrig fortrudt, at jeg blev her, siger jubilaren, der er kendt som en yderst pligtopfyldende herre.
Han regner med, at antallet af sygedage over de seneste 40 Bjæverskov-år kan begrænses til maksimalt 20, og heraf er de 14 på grund af bl.a. et par hospitalsindlæggelser alene faldet i år.
- Jeg holder af at passe mit arbejde, siger Hans Jørgen Therkelsen, som derfor også er irriteret over, at han mandag partout skal holde en fridag på grund af jubilæet.


Fra: Dagbladet - gøtz - lørdag den 30. november 1991.           Foto: Jens Wollesen.


Sidst opdateret den 31. december 2008