Alverdens lande på Skovboskolen

Featureuge slutter med voksenvisitter i morgen aften.

  Sirligt udformede silkeblomster er det vigtigt at
  kunne lave når man er japaner. Her ses meget
  koncentreret fra venstre med ryggen til Terese,
  Michael og Roghaey.           Foto: Peter Frederiksen
 
 
  Mads (midtfor) bor i El Baldomala og han rækker
  her en gang lokale majspandekager med kød-
  sovs til Rikke.
 
Dinarer. Shillings. Drachmer. Dollars. Yen. Rubler. Disse møntsorter - og tre til - kan man finde i disse dage på Skovboskolen i Bjæverskov, så man behøver såmænd ikke at skulle indløse dyre flyvebilletter for at komme ud og se sig om i verden.

Skovboskolen og SFO'en er nemlig i denne uge omdannet til ni forskellige lande, og at to af landene bor side om side i samme rum kunne Verdens to mægtigste lande, USA og Rusland, tage lidt ved lære af.
De to lokale udgaver har det nemlig fint, fint med hinanden og der er ikke spor optræk til atomkrig eller trusler om kold krig, når det er på Skovbo-skolen, landene er.
Mandag blev eleverne født ind i deres respektive lande, og hvor det ved tidligere feature-uger har været eleverne selv, der har valgt hvilken aktivitet de ville deltage i, så er det dennegang lærer-staben, der har gjort valget for dem.
- Det var for at undgå, at det blev de samme, der kom til at gå sammen. Man må godt lære nogle nye at kende, og i mandags så de film og læste bøger om de lande, de var født ind i og tirsdag gik de så i gang med at lave noget, fortæller den kvindelige verdenspræsident Louise, der til daglig går i 10.B.
Et pas med øjenfarve og højde behørigt under-skrevet af Politimesteren i xy land samt navn og bankbog til alle skal man altid have på sig, for når man fra kl. 10 hver dag må forlade sit land og besøge de andre, skal man huske passet.
Særlige stempler i alle lande bruges nemlig flittigt, ligesom i den virkelige verden.

Valuta hver dag
Rusland, USA, Japan, Grækenland, Grønland, Australien, Tanza-nia, Mid West og El Baldomala i Sydamerika er de udvalgte lande, og i hver især står de ældste elever for bankerne.
Hver skoleelev får nemlig penge hver dag, et beløb i lokal valuta der svarer til 3,50 danske kr.
- Nogle har også penge med hjemmefra eller de gemmer deres penge fra dag til dag og køber så noget, når de har nok, fortæller Louise.
Og der er mange ting, der kan få munden til at løbe i vand og øjnene til at falde ud af hovedet.
Lækre brød i Grækenland med godt med hvidløg i. I går var der alene brugt 16 fed, og dagen før 16, så eleverne drømmer om hvidløg i ranker...
En slags pandekager med majsmel tilsat almindelig kødsovs a la El Baldomala. Hamburgers a la Mid West.
Jo tak, og når maven er fyldt op kan øjnene blive mætte af at se på friser i ler, flettede armbånd og malede T-shirts, træplader, boomerangs, flag og postkort med kænguruer, grønlandske perlearbejder og små sæler af ægte skind til nøgleringe. Linoleumstryk og tryk på stof. Og, vi kunne blive ved.

Informerer
Japan er nærmest lukket land, men for pressen er der altid adgang.
- Men ellers holdes alle de japanske elever i meget stramme tøjler - ligesom det går for sig i de virkelige Japan, præciserer en af lærerne.
Men en karate-instruktør fra Køge fik dog adgang forleden, og i Grækenland fik en voksen udefra også lov at komme ind og lære eleverne at danse den græske dans, Zorba.
The Global News's fotografer og journalister har travlt med at skrive om alle verdens ni lokale navne, og de fire kammerater i præsidentrådet, som Louise har »under sig« har travlt med at lave en folder til fredag, hvor alle landes historie og tilbud præsenteres.
I morgen fredag er der nemlig åbent hus for forældre, bedsteforældre og andre, der har lyst at se, hvad eleverne har arbejdet med hele featureugen.
Åbent hus fredag foregår fra kl. 18.30 til kl. 20.
Og da vil man også kunne hilse på præsidenten for Verdensbanken, som i denne uge er skolens inspektør, Knud Erik Larsen.

Fra: Dagbladet - judo - torsdag den 11. februar 1999.  Der er både en tid til produktion -                                     og en tid til afslapning og eftertænksomhed.
 
  I værkstederne arbejdes koncentreret og målrettet -                       det samme gælder i paskontrollen.
 
  Omhyggelige bankfolk til styring af valuta og lønudbetalinger er uundværlige i både store og små
  lande.
 
  Både indbyggere og turister sætter stor pris på information og god forplejning.

Sidst opdateret den 1. januar 2009